TEST WeVideo: Videoredigering i nettskyen – spennende fra norsk selskap

Videoredingeringstjenesten WeVideo er en tjeneste som ville vært fullstendig utenkelig bare få år tilbake. Men den nettbaserte programmet gjør det mulig å redigere video fra en normal nettleser. Du laster opp filene og kan enkelt flytte på video, lyd og legge på overganger og tekstelementer. Jeg har gjort en rask og uformell test av WeVideo, som er laget av et spennende norsk selskap.

Tjenesten er intuitiv med små popups som gir deg ett vink i rett retning. Hvis du har redigert i programmer som iMovie og Final Cut tidligere tar det ikke mange minuttene før du er fullt operativ.

For å teste programmet lastet jeg opp diverse filer jeg hadde liggende på maskinen (quicktime, mpeg, flash, mp3 og avi). Etter at filene var lastet opp tok det ikke lange tiden før alle de forskjellige formatene spilte fint. Ingen redigeringsprogrammer på Mac eller PC ville akseptert alle disse filformatene direkte, så vidt jeg vet. Da måtte en brukt mellomprogrammer (MPEG Stremclip og VLC) for å få dem inn i mer leselige formater.

På tidslinjen kunne jeg redigere video hvor utgangspunktet var helt forskjellige typer videofiler. Etter jeg hadde satt sammen en testfil trykket jeg på eksporter og fikk ut en .mp4 fil på 853×480. Kvaliteten så ut til å være bra. WeVideo er lagt opp slik at du enkelt kan publisere til YouTube og Vimeo. Gratis-kontoen gir deg 10 GB lagringsplass. Det holder i massevis for å leke seg.

Det som selges inn som en av store fordelene er at du enkelt kan legge til samarbeidspartnere på prosjektene. Flere personer skal lett kunne samarbeide om å redigere et prosjekt. Generelt er jeg litt skeptisk til en slik arbeidsflyt. Redigering gjør en stort sett alene, mens en får tilbakemeldinger fra folk og gjør endringer deretter. Men på WeVideo kan du få andre til å gå inn og redigere på prosjektet og lagre en egen versjon.

Men WeVideo er en enkel og bra tjeneste for folk som vil redigere enkle videoer. Forløpig er bruksområdet ikke særlig aktuelt for videojournalister eller nett-tv. Ofte er en ute på oppdrag hvor det ikke finnes god nett-tilgang, og dermed vil det være umulig å bruke. Men hvis en sitter på gode nett og ønsker å samarbeide kan det fungere. Med videoredigering er det ofte så store filer at det er en fordel å ha dem lokalt på maskinen og ikke være avhengig av å flytte dem via nett. Importering og eksport av filer tar for lang tid for at det er aktuelt for nyhetsjobbing, slik det er nå. Men en mulig arbeidsflyt for en videojournalist ute på oppdrag vil være å laste opp opptakene, for så å la en kollega inne på desken ta over redigeringen.

Konklusjon: Bra tjeneste for folk som ønsker å forsøkte seg på videoredigering, men den blir for enkel og litt treg for folk som jobber med redigering daglig. Det blir spennende å følge med på utviklingen av denne typer tjenester fremover. 

I ettertid har også Aftenposten testet WeVideo. Per Kristian Bjørkengs test kan du lese her.

 

3 tanker på “TEST WeVideo: Videoredigering i nettskyen – spennende fra norsk selskap

 1. Hei Christian, og takk for hyggelig omtale.

  Vi i WeVideo vil gjerne tillegge noen opplysninger og kommentarer knyttet til din artikkel;

  1. Gratis brukerkonti med 10 Gb lagring gjelder innledningsvis kun som del av vår åpne beta. Etter beta vil våre gratisversjoner ha en lagring på 1 Gb.

  2. Vedrørende feltarbeid og hurtighet ved opplasting: Med en eksplosiv vekst i planlagt utbygging av nasjonale 4G-nett og stadig høyere tetthet av Wifi-soner i offentlige rom vil mangelfull nettilgang om kort tid være en tilbakelagt epoke. Tjenesten prosesserer (renderer) dessuten raskere enn noen sammenliknbar plattform på desktop, og gir også enhets-uavhengig tilgang. Som en fremtidsrettet cloud-tjeneste vil vi derfor påstå at WeVideo vil kunne bidra til at journalister kommer raskere ut med sine levende bilder enn tilfellet er i dag.

  3. Et av verdens største mediehus vurderer allerede å flytte sin feltproduksjon for video over på WeVideo-platformen.

  Vi håper du ønsker å følge med oss i fortsettelsen.

  På vegne av teamet i WeVideo,

  Magnus Kristiansen

  • Hei Magnus! Takk for tilbakemelding. Det er et kult produkt dere lager. Når det gjelder punkt 2 er jeg helt enig i at det kan føre til en svært rask arbeidsflyt. Men slik det er i Norge i dag så er det mange steder hvor selv 3g-nett er ustabilt (selv midt i Oslo sentrum). Og med ustabilt nett er cloud-jobbing frustrerende. Men for folk flest, som tross alt sitter på stabile nett og ikke rykker ut på hendelsesnyheter så er det en overraskende bra tjeneste dere har laget.
   Ute på et hektisk opptak ville jeg forløpig foretrukket å bruke et offline-system, slik at når en først kommer seg på nett så er det for å overføre en ferdig fil. Men jeg ser at det er store fordeler når godt nett blir stort utbredt, blant annet ved å samarbeide om å skaffe og dele råstoff i prosjekter. Mindre nett-tv redaksjoner har ofte ikke annet enn manuelle systemer for deling, og en slik løsning dere lager kan gi mange fordeler.

   3. Kan du avsløre hvilket selskap?

   • Hei igjen Christian!

    Vi ser poenget ditt om tidvis ustabilt nett, la oss håpe forbedring av eksisterende system og utbygging av nasjonalt 4G-nett går som planlagt.

    3. Dette må vi nok holde internt, men holder deg gjerne oppdatert når vi offentliggjør en eventuell avtale.

    På vegne av teamet i WeVideo,

    Magnus Kristiansen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s