Etterfølger til Final Cut Pro 7 – test av Adobe Premiere Pro (CS6)

I mange år har jeg brukt Final Cut Pro 7 som redigeringsverktøy og vært strålende fornøyd med det. Enkelt å bruke og stabilt. I 2011 var forventningene til nye Final Cut Pro X store. Som det har blitt blogget og twitret enormt om – Final Cut Pro X tar Apples program i en annen retning. Selv har jeg ikke klart å bli komfortabel med Final Cut Pro X ennå, selv om Apple har jobbet hardt med å rette opp inntrykket etter slakten de fikk ved lansering. Fremdeles sitter jeg med en iMovie-følelse – mulighetene er begrenset. 

Derfor var tiden nå inne for å prøve Adobe Premiere Pro CS 6. Her er noen av mine erfaringer punktvis. La meg på forhånd advare at dette blir nerdete. Konklusjon finner du på bunnen.

 • Programmet føles veldig hurtig. Mens FCP 7 bruker noen tideler og av og til sekunder på å reagere er Premiere tilstede hele tiden. Dette blant annet fordi Premiere utnytter mye mer av prosessorkraften til maskinen (jeg testet det på en MacBook Pro 13”).
 • Kraftige og effektive stabiliseringsverktøy som tidligere kun var en del av After Effects er enkelt tilgjengelig – noe som gjør det svært enkelt å stabilisere bilder med mye risting.
 • Premiere spiser (som FCP X) de fleste videoformater. Jeg matet inn det meste av formater (mp3, mpg, mp4, mov, 720p, 1080i) og det er mulig å begynne å redigere med en gang. En bug jeg opplevde et par ganger var at når jeg la til store filer som ikke var tilpasset sekvensinstillingene fikk jeg kun opp et sort bilde i videobildet til høyre. Ved rendring eller restart forsvant dette.
 • Programmet er såpass enkelt å lære at jeg ikke brukte særlig lenger tid på å redigere en reportasje på Premiere enn det jeg ville gjort på Final Cut Pro. Dette spesielt fordi tiden jeg ville brukt på å konvertere/transkode filer fra Canon 5d, GoPro og noen eldre HD-filer kunne brukes til å lære meg programmet. Tidligere har jeg måtte sette i gang omfattende konverteringsjobber i MPEG Streamclip for før jeg er klar til å begynne klippingen. Nå var det bare å kaste seg i gang.

 • Enkelt å bruke hvis en kjenner Final Cut Pro – du velger Final Cut pro settings og får stort sett de samme hurtigtastene. Som flere har påpekt. Adobe Premiere 6 føles som naturlig etterfølger av FCP 7. Programmet er gjennomgående intuitivt. Premiere bruker Scratch-disk struktur, som brukere av FCP 7 kjenner igjen.

 • En ting jeg misliker (og som gir litt hjerteinfarkt) er hver gang prosjektene åpnes søker programmet etter filene på tidslinjen. Mens det skjer står alt som offline – men innen noen sekunder er alt på plass.
 • Premiere snakker sammen med resten av Adobe pakken (After Effects, Photoshop osv) ved hjelp av Adobe Dynamic link. Det gjør at du slipper masse ekstra eksportering og rendring mellom programmer. Har du jobbet mye med Photoshop vil du kjenne deg igjen i mye.
 • Du kan redigere rett fra P2-kort uten å importere. Spesielt hvis du har dårlig tid er dette gull verdt. Kameraet kobles til og du kan hente ut lynraskt (som programmet Raylight gjør mulig i FCP 7)
 • Premiere gjør det enkelt å endre layout på skjermen, slik at du får det akkurat slik du vil. Et større vindu til videofiler under grovklipp – større tidslinje under finklipping.
 • Hjelpfunksjonen var (som i de fleste slike programmer) ikke spesielt hjelpsom i min mening. Oftest var det letteste å gå til google for å gjøre søk som “how to make audio dissolve in adobe premiere” mye raskere enn hjelpefunksjonen.
 • Adobe har lagt store ressurser i Premiere Pro og gir det helt tydelig sin kjærlighet. Dette er et program som de jobber kontinuerlig med å utvikle. De hører på brukerne og prøver å forbedre det – i motsetning til mer arrogante Apple, som riktignok har måtte høre mer på brukerne med de siste endringene av FCP X.


Konklusjon:
Adobe Premiere Pro (CS 6) får terningkast 5 basert på mine erfaringer under redigering. Det er kraftig, raskt og enkelt å lære – spesielt med bakgrunn i Final Cut 7. Sistnevnte føltes plutselig litt mer utdatert da jeg gikk tilbake for å fortsette med et annet prosjekt. Mange står i valget mellom FCP X og Premiere Pro. Jeg foretrekker Premiere Pro – det gir meg en større følelse av kontroll og trygghet med det jeg vil få til. FCP X gav aldri meg den følelsen. Premiere gav meg følelsen av at her er det meste mulig – mens FCP X gav inntrykk av at her er det mye som ikke vil gå. FCP X ser mer fancy ut slik Apples produkter gjerne gjør. Adobe tar det igjen med en funksjonalitet. 

Reportasje redigert i Adobe Premiere Pro CS 6 om Start og opprykk til Tippeligaen

Del gjerne dine erfaringer eller spørsmål i kommentarfeltet under.  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s